Nincs még egy olyan étel, aminek ennyi neve lenne. Ahány tájegység, megye, város és ház, annyi név és elkészítési metódus létezik. Mi lapcsánkának hívjuk, de egyéb ismert nevei:
bandurák, bere, beré, berét, berhe, bodag, borzaska, bramborák, buhi, cicedli, cicege, cincogó, cinke, derrentyű, egérke, enge-menge, görhöny, hadi, hadirántotta, harula, hlebcsánka, hremzli, kartoffelpuffer, kremzli, krumplibaba, krumplifasírt, krumplilepény, krumplimálé, krumpliplacki, krumpliprósza, krumplitócsni, krumplis tócsni, lapcsinka, latke, lapotya, lapótya, lapotyka, lepcsák, lepcsánka, lepkepotyi, leppalacsinta, mackó, macok, macskanadrág, matutka, matyutyka, medvetalp, nist, pacsa, pacsni, placki, prósza, recsege, reszelt krumplis, röstiburgonya, rösztike, siligó, sisznyi, smacog, sündisznó, süni, szisznyi, tocsi, tócsi, tocsnyi, tócsni, tócsnyi, toksa, vakhús, és még sorolhatnám.
Mi nagyon szeretjük annak ellenére, hogy a reszeléstől inkább eltekintenék, mégis időről időre elkészítem, hiszen nem lehet neki ellenállni.
Ez a változat, egy nagyon egyszerű gluténmentes és egészséges variáns, ami ugyanígy készíthető édesburgonyából, vagy bármilyen zöldségből. Fogyaszthatjuk reggelire, ebédre köretként, vagy főzelék feltétként, vacsorára fokhagymás növényi tejföllel, nagy adag salátával. A legfinomabb, ha piros, vagy rózsaburgonyából készíthetjük, a kipréselt levét, pedig éhgyomorra savlekötőként, lúgosító természetes gyógyitalként kortyolgathatjuk. Sose használjunk zöld, vagy csírázó krumplikat, mert az mérgező.
A burgonyától ne tartsunk, mert sok értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, és egyáltalán nem hizlal. A csicseriborsó, pedig gazdag fehérjékben, és létfontosságú esszenciális aminosavakban, igazi húspótló eledel.

Hozzávalók:
4-5 db közepes méretű rózsaburgonya
1 gerezd fokhagyma
1 szál újhagyma apróra vágva
3-4 púpozott ek csicseriborsó liszt
késhegynyi kurkuma
só, bors vegamix
kókuszolaj

1. A meghámozott, megmosott burgonyákat finomra-pépesre reszeljük, majd egy finom lyukú szűrőn, egy kanál segítségével kipréseljük, kinyomkodjuk a levét, hogy csak egy sűrű burgonya massza maradjon.
2. A masszát egy tálba tesszük, hozzáreszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk a fűszereket, a csicseriborsó lisztet és az aprított újhagymát. Dúsíthatjuk még petrezselyemmel. Jó alaposan összekeverjük.
3. Egy tapadásmentes serpenyőben, 2-3 ek kókuszolajat hevítünk, majd belekanalazzuk kis halmokban a lepénymasszát. Hagyjuk fél percig sülni, majd egy villa segítségével kilapítjuk a tetejét. Ha megpirult megfordítjuk, és aranybarnára sütjük, papírtörlőre szedjük.
Fokhagymás, kapros, vagy fűszeres joghurtos öntettet tálaljuk.
Jó étvágyat!